Posipot

Små gleder vokser seg store

Chris er en av to gartnere og eiere av Edible Culture

Chris selger frø i løsvekt enten i papirpose eller det kunden måtte ha med av egen beholder. 

Setteløk i løsvekt.

Kanskje kan mye av plasten vi omgir oss med brukes om igjen akkurat som den er uten å måtte resirkulere den først? Pottene som jeg produserer stauder i er holdbare, og kan brukes mange ganger før de blir ødelagt. Derfor er det unødvendig at plasten følger med planten ut til kunden som kanskje kaster den eller legger den i garasjen noen år før den kastes.

(Noen bruker selvsagt pottene til egne planter, og det er bra!)


Det engelske garteneriet Edible Culture er et lite, økologisk firma i Faversham. De leverer alle varer inkludert frø, jord og gjødsel i komposterbar eller gjenbruksemballasje. Flytende gjødsel selges i glassflasker, eller kunden tar med seg egen flaske og jord selges i spesiallagede bager som kunden tar med tilbake og fyller på nytt .

Plantene produseres i plastpotter, men når de selges byttes plastikkpotta ut med en komposterbar potte i papp som kan settes i jorda sammen med planten. 


Jeg så et innslag i et hageprogram på engelsk tv fra dette lille gartneriet for et par år siden, og falt for ideen. Rett på nyåret 2020 gjorde jeg avtale med Chris (en av eierne) og reiste på besøk i Faversham. 

Gartneriet deres er litt større enn mitt, med et par ansatte og mer kunder i butikken. Men tanken bak kan overføres til min bedrift, og første steget var de komposterbare pottene som passer fint på mine stauder. Jeg selger stauder rett til  anlegg og privat forbruker og de plantes innen få dager etter salg.

Pottene tåler opp til et par uker med planten i før de begynner å gå i oppløsning så de kan mellomlagres litt før de plantes. 
















Jeg har bare åpent på fredager og produserer og leverer det meste av plantene til kunde på bestilling. Derfor er konseptet gjennomførbart selv om jeg er alene. 

Med visjonen "Ikke plastikk ut til kunde" , brukes papirposer og pappbrett til ytteremballasje og plastpottene byttes ut når jeg selger staudene.

Ved levering av stort antall stauder hos kunde gjøres avtale om retur av plastpottene.


Plastpottene går tilbake i produksjonen og brukes til de ikke holder lenger. Deretter sendes de til gjenbruksstasjonen. Pottene jeg bruker er av god kavalitet, og kan brukes i mange år før de blir ødelagt. 

Pottene av papp et litt dyrere i innkjøp enn plastpotter, men dette går ikke utover kunden. Plantene har ikke gått opp i pris siden jeg begynte prosjektet, dette får være mitt bidrag. 


Mitt håp er å produsere pottene i Norge på lisens fra Edible Culture så det blir billigere å bruke de i Norge. Kanskje flere små gartnerier som mitt kunne begynne å bruke papp.. Jeg søkte Norsk Gartnerforbund om støtte til et prosjekt for å få flere til å bruke pottene, noe som vil gi de små produsentene et miljøfortrinn, men det falt ikke i smak dessverre. 

Men mitt gartneri bruker i hverfall pottene, og når jeg selger stauder, står kundene tålmodig og interessert og venter mens jeg tar planten ut av plastikkpotta og setter den i papp-potta. Dette gir meg også sjansen til å se over røttene og se etter eventuelle skadegjørere. 

Noen vil ha planten i plastikkpotta for de vil bruke den selv, og da får de det. 

Innkjøpte sommerblomster og større busker og trær selges fortsatt med plastikkpottene på, så min jobb er ikke over. Men prosjektet går videre, og hvem vet hva jeg finner på neste gang. 


I produksjonen er det nødvendig med plastikkpotter. Plantene står opp til et år i produksjonen før de selges. Følgelig overvintrer de under åpen himmel også, og da må de stå i potter som tåler vær og vind.